Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nummelasta tuli kolmen sukupolven kotikylä – "Moni luokkakaverikin on muuttanut tänne takaisin", sanoo Maria Nylander, 49

Kujanpään perhe muutti Nummelaan 40 vuotta sitten. Nyt lastenkin talot ovat ”Bermudan kolmiossa” kävelymatkan päässä.

Tavoitteena oli, että eläkkeellä muutetaan takaisin Helsinkiin. Mutta kun lapset ja lapsenlapsetkin asettuivat tänne Nummelaan, ei ollut syytä muuttaa. Helsinki jäi tavallaan kakkoseksi, sanoo Mauri Kujanpää.

– 40 vuotta Nummelassa tulee täyteen 21. elokuuta, lisää Raili Kujanpää.

Tytär Maria Nylander (o.s. Kujanpää) oli 9- ja poika Mika Kujanpää 13-vuotias perheen muuttaessa Nummelaan.

– Nyt meillä on täällä ”Bermudan kolmio”, naurahtaa Maria. Hänen, isoveljen ja vanhempien talot ovat kävelymatkan päässä toisistaan Vanhassa-Nummelassa.

Muotolevy-konserni toi Kujanpäät Nummelaan. Mauri, 74, jäi sieltä omaehtoiselle eläkkeelle vuosien 2006–07 taitteessa. Isänsä jälkeen Mika Kujanpää jatkaa konsernin töissä ja osaomistajana.

Raili Kujanpää (o.s. Saukkonen), 76, oli pankissa töissä 37 vuotta. Mummon hommiin hän jäi 52-vuotiaana.

– Tuli hoidettua neljä lastenlasta kolmivuotiaiksi. Pojan tyttäret täyttävät jo 25 ja 22. He opiskelevat, eivät asu enää Nummelassa.

Kujanpäillä on marraskuussa 56-vuotishääpäivä. Mauri on kotoisin Helsingistä, jonne Kerimäellä syntynyt Railikin päätyi Savonlinnassa koulut käytyään.

Maria, 49, on pysynyt koko ajan Nummelassa, jonne myös isoveli palasi asuttuaan pääkaupunkiseudulla ja ulkomaillakin.

– Luvattiin että pääsen ratsastamaan, jos muutetaan maalle. Ja ratsastinkin pitkään.

Maria aloitti kolmannen luokan Nummelan koulussa.

– Aika nopeasti tuli kavereita, joiden kanssa pidetään yhteyttä edelleen. Luokka pysyi samana koko ala- ja yläkoulun ajan, joten porukka saatiin näppärästi koolle viime vuonna: reilu puolet osallistui luokkatapaamiseen.

– Ja moni tosiaan asuu täällä!

Ei ollut syytä muuttaa takaisin Helsinkiin. Se jäi tavallaan kakkoseksi.

Mauri Kujanpää

Maria Nylander laskee saman tien ainakin toistakymmentä tuttua perhettä, joiden vanhemmat asuvat edelleen Vanhan-Nummelan alueella ja jälkikasvu on muuttanut sinne takaisin lapsineen.

– Itse olin neljä vuotta pois Vanhasta-Nummelasta, siis muualla Nummelassa, Maria hymyilee.

Minut on naitu Nummelaan, toteaa puolestaan Simo Nylander, 54. Hän on kotoisin Lohjalta, mutta hänen äitinsä suku on Vihdistä.

Maria ja Simo Nylanderilla on Vihdin lukiota käyvä, 17 täyttävä tytär ja Nummelanharjun yläkouluun siirtyvä poika.

– Me käydään jo Nummelan koulun kuudes luokka Nuhakon tiloissa, kertoo kotosalla oleva Tomi Nylander, 13.

Hän harrastaa jääkiekkoa Harjun Kiekossa - puolet treeneistä on Nummelassa, puolet Lohjalla.

Harrastusmahdollisuudet ovatkin yksi Nummelan ja koko Vihdin vetovoimatekijä.

– Kun katsoo HaKin ja NuPSin kausijulkaisuja, niin lätkää ja futista harrastavien poikien ja tyttöjen määrä hämmästyttää, huomauttaa Simo.

Mutta ikävä kyllä tietyssä iässä joukkueet usein kutistuvat ja loppuvat: tyttären salibandyharrastus siirtyi Vihdistä ensin Lohjalle, sitten Nurmijärven Klaukkalaan, lisää Maria.

Hän itse harrastaa Hiiden Haukuissa. Hänellä on kolme koiraa: pumi, mittelspitz ja espanjanvesikoira.

Mauri Kujanpään pitkäaikainen harrastus oli lionstoiminta LC Vihti Hiidenvedessä – nyt klubit ovat yhdistyneet LC Vihdiksi. Raili Kujanpää toimi lionsladyissä erityisesti Naistenmessujen järjestelyissä.

Hyvin vähän tiesimme Nummelasta, kun muutimme tänne, sanoo Raili Kujanpää.

– Enon mökillä Ojakkalassa käydessä piipahdettiin joskus Nummelassa. Eno rakensi mökin rinnalle talon. Hänenkin lapsensa muuten asuvat Nummelassa. Ja veljenpoikani vaimo pitää Ridalin kartanossa juhla- ja kokouspalvelua, kertoo Mauri.

– Onhan meitä aika joukko siihen nähden, ettei meillä ole juuria täällä, lisää Maria.

Mikä pitää teidät Nummelassa?

– Rakastan sitä, että luonto on niin lähellä. Muutamassa minuutissa pääsee koirien kanssa paikkaan, jossa ei tule ketään vastaan. Tosin Nummelan kasvaessa hiljaiset paikat ovat ehkä vähän kauempana kuin ennen, vastaa Maria Nylander.

– Kyllä se on tämä miljöö. Ja tietysti se, että perhe on lähellä, Mauri Kujanpää sanoo.

Nummelan hyvää sijaintia arvostavat kaikki, erityisesti Maria, joka tekee myös matkatöitä lääkealan aluepäällikkönä, sekä myyntialalla oleva puoliso Simo.

Tapahtumia lisää vaan Nummelaan! Hiidenkirnu-festivaali on loistava juttu: sinne pääsee kävellen ja yöksi kotiin. Kaverit tykkäsivät myös Nummela Art Nightista. Toivottavasti Nummela-päivä 27. toukokuuta on kiva, Maria Nylander sanoo.

Nummelan torilla muutaman kerran ollutta street food -tapahtumaa kiittelevät sekä Kujanpäät että Nylanderit.

Parannettavaakin Nummelasta löytyy. Mauri toivoo, että Nummelan torille ohjaavat opastekyltit saataisiin vihdoin aikaiseksi. Maria vertaa Nummelaa Lohjaan, jossa on panostettu kesäkukkiin ja kutsuviin kävelyteihin.

– Ja esimerkiksi Hiidenveden jokakesäinen sinilevä harmittaa. Samoin se, että paras uimaranta Myllylammella kutistui. Nummelan maauimalahanke olisi kyllä saanut toteutua, se olisi ollut yksi vetovoimatekijä, miettii Maria.

Aikuisten mielestä tosi tärkeää on, että Nummelassa säilyy terveysasema, vaikkakin sen aukiolo on turhan suppea.

Maria Nylander muistaa säännölliset diskot Nummelan Nuokkarilla. Mitä toivoo 13-vuotias Tomi?

– Isompaa nuorisotilaa: että nuokkari olisi oma talonsa eikä Prismassa tai koululla. Ja myöhempää aukioloa ja bändivierailuja.