Puuron keittäminen on monelle osa arkiaamujen rutiinia. Arkisin puuron valmistuksessa nopeus on valttia: kiehautus kattilassa, pikahiutaleita ja vettä mikroon tai kuumaa vettä vedenkeittimestä suoraan annospussin hiutaleiden päälle.
Silloin kun aamulla on enemmän aikaa, puurokin kannattaa valmistaa rauhallisesti.
Esimerkiksi hitaasti kattilassa haudutettu, suurimoista keitetty kaurapuuro tai uunissa vähitellen kypsytelty tattaripuuro ovat makean täyteläisiä ja herkullisia aamiaisia vaikkapa viikonloppuna tai vapaapäivinä.
Vielä hemmottelevamman puuroaamiaisesta saa, kun valmistaa sen kylkeen erilaisia lisukkeita.
Puurobaarin voi koostaa vaikkapa granolasta, hilloista ja siirapeista.
Granolan valmistaminen on yksinkertaista, ja siihen voi valita hiutaleita, pähkinöitä ja kuivahedelmiä tai -marjoja oman maun mukaan. Seos saa makeutuksen hunajasta ja öljystä keitetystä liemestä. Granolaa paahdetaan uunissa parikymmentä minuuttia, ja jäähdyttyään se on käyttövalmista.
Myös siirapeissa on helppo kokeilla uusia makuyhdistelmiä, sillä siirappi valmistuu vaivattomasti. Kokeile esimerkiksi inkiväärillä maustettua appelsiinisiirappia puurojen päällä.
Hillon puolestaan voi keittää vaikkapa vielä sesongissa olevista persimoneista.
Vielä monipuolisemman puurobaarin valikoimasta saa, kun tarjolle laittaa lisäksi esimerkiksi tuoreita marjoja ja hedelmiä, hunjaa ja vaikkapa mehukeittoa.

Uunitattaripuuro
6 annosta
3,5 dl tattarisuurimoita
1 rkl margariinia
1 l makeuttamatonta mantelijuomaa
1 tl suolaa
1 Huuhtele tattarisuurimot kylmällä vedellä.
2 Voitele uunivuoka margariinilla. Kaada tattarisuurimot, mantelijuoma ja suola vuokaan. Sekoita tasaiseksi.
3 Paista 175 asteessa noin tunti. Sekoittele puuroa muutaman kerran paiston aikana, jotta se kypsyy tasaisesti.
Kaurasuurimopuuro
4 annosta
2 rkl margariinia
2 dl kaurasuurimoita
1 l kaurajuomaa
1 tl suolaa
1 Sulata margariini kattilassa ja lisää kaurasuurimot.
2 Kaada kattilaan 2 dl kaurajuomaa ja keitä, kunnes suurimot ovat imeneet valtaosan nesteestä. Lisää loppu kaurajuoma ja keitä hiljalleen noin 40 minuuttia, kunnes suurimot ovat kypsiä.
3 Mausta lopuksi suolalla.

Manteli-karpalogranola
0,5 dl rypsiöljyä
0,5 dl hunajaa
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
4 dl isoja täysjyväkaurahiutaleita
3 dl (200 g) manteleita
1 dl kuivattuja karpaloita
1 Mittaa öljy ja hunaja kattilaan. Kiehauta. Lisää joukkoon kaneli, vaniljasokeri ja suola. Sekoita.
2 Rouhi mantelit ja sekoita kulhossa kaurahiutaleiden kanssa. Kaada joukkoon öljy-hunajaseos ja sekoita.
3 Levitä granola leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 150 asteessa 20 minuuttia.
4 Anna granolan jäähtyä. Lisää joukkoon lopuksi kuivatut karpalot ja sekoita. Säilytä granolaa kannellisessa purkissa.

Appelsiini-inkiväärisiirappi
3 appelsiinin mehu (noin 3 dl)
2 cm pala inkivääriä
1,5 dl sokeria
ripaus suolaa
1 Purista appelsiineista mehu.
2 Kuori inkivääri ja leikkaa isohkoiksi paloiksi.
3 Laita kattilaan appelsiinimehu, inkivääri ja sokeri. Kiehauta ja jatka keittämistä noin 15 minuuttia, kunnes siirappi on paksuuntunut.
4 Anna siirapin jäähtyä ja mausta ripauksella suolaa.

Persimonhillo
4 persimonia
1,5 dl hillosokeria
1 sitruunan mehu (noin 0,5 dl)
0,5 tl kokonaisia kardemumman siemeniä
ripaus suolaa
1 Kuori ja kuutioi persimonit.
2 Laita kattilaan persimonit, sokeri, sitruunan mehu ja kardemumma.
3 Kiehauta ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Kuori pinnalle nousevaa vaahtoa pois.
4 Anna hillon jäähtyä, mausta ripauksella suolaa ja tarjoile.