Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hybridileivonnaisissa yhdistyy kaksi tuttua herkkua – katso reseptit cronitseihin, duffinsseihin ja braffleihin

Kymmenisen vuotta sitten leipomo New Yorkissa alkoi myydä uutta tuotetta, joka sai ihmiset muodostamaan jonoja ovelle.

Hittituote oli cronut, suomalaisittain cronitsi, eli croissantia ja donitsia yhdistelevä herkku. Sittemmin leipuri Dominique Anselin keksimästä cronitsista on tehty lukemattomia eri versioita.

Niitä yhdistää perusidea, jossa croissant-taikina leikataan donitsin muotoon, uppopaistetaan ja joko kuorrutetaan tai täytetään.

Lopputuloksena on mehevä, rakenteeltaan kevyt mutta koostumukseltaan varsin rasvainen leivonnainen.

Cronitsin kaltaisia hybridileivonnaisia, joissa kahdesta tunnetusta reseptistä yhdistellään parhaita paloja, on paljon muitakin.

Monesti ne ilmaantuvat ensin tarjolle New Yorkin kaltaisiin trendikkäisiin kaupunkeihin ja leviävät vähitellen muualle versioitaviksi.

Duffin eli suomalaisittain duffinssi on sekin versio donitsista. Tässä reseptissä yhdistellään donitsin ja muffinssin ajatusta: pehmeä donitsimainen taikina paistetaan muffinssivuoassa ja täytetään vaikkapa hillolla.

Duffinssit ovat yksinkertaisia valmistaa, sillä ne voi kohottaa hiivan sijasta soodalla ja paistetaan uunissa. Uppopaistokattilan kanssa ei siis tarvitse taiteilla tässä reseptissä.

Braffle puolestaan on briossin ja vohvelin yhdistelmä. Niitä myydään ainakin Lontoossa Harrods-tavaratalon kahvilassa.

Harrodsin alkuperäistä reseptiä ei ole saatavilla, mutta oman version brafflesta voi tehdä paistamalla briossi-taikinaa vohveliraudalla. Brafflesta voi tehdä niin makean kuin suolaisen version muuntelemalla päällisiä.

Jos tähtää makeaan herkkuun, voi taikinaan lisätä kardemummaa. Silloin brafflen voisi suomentaa vaikkapa pullavohveliksi.

Cronitsit

6 kappaletta

1 pkt (240 g) valmista croissant-taikinaa (esim. Danerolles)

1 l rypsiöljyä paistamiseen

tomusokeria koristeluun

Täyte:

2 dl kuohukermaa

1 kananmunan keltuainen

1 rkl sokeria

1 rkl maissitärkkelystä

2 tl vaniljasokeria

1 Avaa croissant-taikinapaketti ja jaa taikina kolmeksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Taita levyt kaksinkerroin neliön malliin.

2 Paina neliöistä esimerkiksi ison lasin avulla pyöreät palat. Tee pyöreiden levyjen keskelle reikä esimerkiksi pullonsuun avulla. Säästä pienet ympyrät testipaloiksi paistoa varten.

3 Muotoile ympyröiden leikkaamisesta jäljelle jääneistä taikinoiden reunoista rinkuloita. Lopputuloksena on kolme tasaiseksi painettua ja kolme vapaamuotoisempaa taikinarinkilää.

4 Kuumenna öljy kattilassa helmeileväksi. Testaa öljyn lämpötila donitsien leikkaamisesta yli jääneillä pienillä taikinakiekoilla ennen kuin paistat varsinaiset donitsit.

5 Paista donitseja öljyssä noin 1,5 minuuttia, käännä donitsit paiston puolivälissä. Tarkkaile öljyä koko paiston ajan ja viilennä lämpötilaa, jos donitsit ruskistuvat liian nopeasti. Jätä donitsit jäähtymään talouspaperin päälle.

6 Valmista täytekreemi: Mittaa kattilaan kaikki aineet paitsi vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes se paksuuntuu. Liian kuuma lämpötila voi saada täytteen juoksettumaan. Jätä valmis kreemi jäähtymään ja lisää vaniljasokeri lopuksi jäähtyneeseen kreemiin.

7 Kun donitsit ja kreemi ovat jäähtyneet, täytä donitsit. Voit käyttää apuna esimerkiksi kapeaa pursotustyllaa.

8 Koristele cronitsit tomusokerilla ja tarjoile.

Duffinssit

12 kappaletta

1,75 dl tomusokeria

3 dl vehnäjauhoja

1 tl ruokasoodaa

1 rkl vaniljasokeria

1 dl kreikkalaista jugurttia

2 kananmunaa

150 g voita

150 g vadelmahilloa

tomusokeria koristeluun

1 Sekoita tomusokeri, vehnäjauhot, ruokasooda ja vaniljasokeri keskenään kulhossa.

2 Sulata voi. Sekoita erillisessä kulhossa jugurtti ja kananmunat, lisää joukkoon voisula.

3 Yhdistä neste ja kuivat aineet, sekoita nopeasti tasaiseksi.

4 Täytä 12 muffinssivuokaa noin puoleenväliin asti taikinalla, säästä päälle noin yksi kolmasosa taikinasta.

5 Laita muffinssien keskelle teelusikallinen vadelmahilloa. Peitä hillo lopulla taikinalla.

6 Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Anna duffinssien jäähtyä ja koristele lopuksi tomusokerilla.

Brafflet (pullavohvelit)

12 kappaletta

1 dl maitoa

25 g tuorehiivaa

0,5 dl sokeria

0,5 tl suolaa

2 kananmunaa

(0,5 tl kardemummaa)

7 dl vehnäjauhoja

150 g huoneenlämpöistä voita + voita paistamiseen

tarjoiluun kermavaahtoa, marjoja, hedelmiä ja vaahterasiirappia

1 Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota joukkoon tuorehiiva.

2 Lisää taikinaan sokeri, suola, kananmunat ja halutessasi kardemumma.

3 Lisää taikinaan puolet vehnäjauhoista. Vaivaa pehmeä voi pienissä erissä mukaan taikinaan.

4 Lisää loput vehnäjauhot taikinaan ja vaivaa hetki. Jätä taikina kohoamaan noin 30 minuutiksi liinan alle.

5 Muotoile taikina tangoksi ja jaa 12 osaan. Pyörittele taikina pulliksi ja jätä liinan alle odottamaan vohveliraudan lämpiämistä.

6 Kaulitse tai painele jokainen pulla ohueksi levyksi juuri ennen paistamista. Paista vohveliraudalla jokainen braffle kullanruskeaksi.

7 Tarjoile makeat brafflet kermavaahdon, marjojen, hedelmien ja vaahterasiirapin kanssa.