Nummelalainen Valtteri Elo on löytänyt maastopyöräendurosta paljon muutakin kuin vain harrastuksen. Ahkera ja intohimoinen treenaaminen on tuonut mukanaan myös kilpailumenestystä. Vuonna 2021 Elo oli SM-sarjassa kuudestoista ja vuotta myöhemmin nummelalainen polki samassa sarjassa jo neljänneksi. Nyt Vihdin lukion ykkösluokkalainen tähtää urheilijan uraan tosissaan.
– Sain ekan kauden jälkeen Uudenmaan Pyöräilijöiden kautta personal trainer Mika Simolan valmennusohjelman ja treenasin tosi kovaa. Halusin pärjätä ja kova harjoittelu tuotti tulosta. Olin kuluneen kauden ekoissa SM-kisoissa Iso-Syötteellä jo neljäs, Elo kertoo.
Iso-Syötteen jälkeen ajettiin Levillä, jossa Elo polki niin ikään neljänneksi. Se jäi jo Elon mukaan vähän harmittamaankin - rennommissa Funduro-sarjan kilpailuissa Elo oli tottunut pokkaamaan palkintoja podiumilla ja mitaleja olisi ollut kiva napata SM-sarjastakin.
– Levin jälkeen ajettiin vielä Ukkohallassa kaksi SM-kisaa, josta toisessa olin taas neljäs ja toisessa jo kolmas. Yhteisajan perusteella pääsin podiumille ja lopputulos kaudelta 2022 oli SM-sarjan neljäs sija, Elo hymyilee.
Maastopyöräenduro on vauhdikas laji, jossa tarvitaan teknisyyden lisäksi tarkkaa ajosilmää. Ajajalta vaaditaan hyvää peruskuntoa ja pyöränkäsittelytaitoa. Kehonhallintaa ja voimaa Elo kertoo treenaavansa muutaman kerran viikossa kuntosalilla ja peruskunto oli jo valmiiksi kohdillaan pitkän jääkiekkotaustan takia. Jääkiekko sai kuitenkin jäädä, kun enduro vei nuorukaisen mukanaan.
Ulkomaillekin kiinnostaisi lähteä.
Ikänsä puolesta Elo kertoo kisanneensa kaksi ensimmäistä SM-kauttaan alle 16-vuotiaiden sarjassa, mutta siirtyy kaudelle 2023 alle 21-vuotiaiden luokkaan. Vuoden 2023 kilpailut alkavat keväällä.
– Tavoitteeni on kuitenkin olla kuuden parhaan joukossa myös alle 21-vuotiaiden sarjassa, Elo sanoo ja kertoo treenaavansa viidestä kuuteen kertaan viikossa.
Toiveena on myös päästä maastopyörän vauhtilajeihin keskittyneeseen valmennusohjelmaan, Gravity Academy Finlandiin. Akatemia on tarkoitettu nuorille tavoitteellisille pyöräilijöille, jotka haluavat menestyä kotimaisissa ja kansainvälisissä sarjoissa.
– Ulkomaillekin kiinnostaisi lähteä. En tosin vielä tiedä minne, Elo virnistää ja innostuu sitten kehumaan Suomen Lapin pyöräilymaastoja. Lapista löytyy pitkiä reittejä ja monet kisat järjestetäänkin juuri Lapissa.
Elon mukana reissaavat yleensä vanhemmat, ja isästä Valtteri Elo on saanut myös ajokaverin.
– Äiti taas tykkää hiihtää ja rullahiihtää. Tai hiihtämisestä me tykätään kyllä koko perhe, Elo kertoo.
Elon pyörä on täysjoustopyörä, joka Elon mukaan joustaa molemmista päistä.
– Sponsorit ovat tosi tärkeitä. Pyörät ovat kalliita, mutta tässä lajissa pääsee kuitenkin edullisesti alkuun. Jos laji kiinnostaa, niin Uudenmaan Pyöräilijöillä on joka keskiviikko junnulenkit, jonne voi tulla kokeilemaan. Jos ei ole omaa pyörää, niin seura lainaa sellaisen, Elo kannustaa.
Mutta varovainen pitää olla – pyöräily voi nimittäin viedä mukanaan.
– Mä olen paljon harrastanut kaikenlaisia juttuja, mutta tää lähti kyllä kunnolla lentoon. Jäin aika nopeasti koukkuun, Elo nauraa.