– Kävely on sillä lailla ihana laji, ettei harrastamisen aloittaminen vaadi rahallisia panostuksia, ojakkalalainen liikunta- ja hyvinvointialan yrittäjä Nina Mujunen sanoo.
Kävely ei ole aika- tai paikkasidonnaista, Mujunen jatkaa. Siihen käyttämäänsä aikaa voi myös itse säädellä. Lisäksi se sopii kaikille.
– Kävely ei vaadi mitään tiettyä kuntopohjaa. Kävelynkin kautta voi silti tehdä myös nousujohteista harjoittelua, Mujunen toteaa. Hän neuvoo, että kuntoa voi kasvattaa lisäämällä vauhtia tai reitin haastavuutta.
Kovakuntoisille kävely voi toimia palauttavana harjoituksena – tai sillä voi tavoitella toisenlaisia terveyshyötyjä.
Mujunen haluaa korostaa myös luonnon tärkeyttä. Kävellessä saakin hänestä kaksi kärpästä yhdellä iskulla: – Kunnon kohottamisen lisäksi saa huomaamatta samalla luonnon hyvinvointivaikutukset.
Luonnossa verenpaine laskee, stressi vähenee, mielenrauha kasvaa ja kävelijä saa raikasta ilmaa ja valoa.
Helsingin seudun liikenne HSL ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficom järjestivät viime syksynä kaikille avoimen valtakunnallisen Kävelykilometrikisan.
Nina Mujunen osallistui leikkimieliseen kilpaan kokoamansa joukkueen kanssa nyt jo toista kertaa. Toissavuonna Motivate-joukkueessa oli seitsemän kävelijää, viime syksynä jo neljätoista. Joukkueen jäsenet liikkuivat kukin omien voimavarojensa ja omien tavoitteidensa mukaan.
– Kisan tavoitteena on kannustaa ihmisiä liikkumaan enemmän ja voimaan paremmin, Mujunen toteaa. Hän huomauttaa, että usein pienikin kannustin innostaa liikkumaan.
Kisan osallistujat kirjasivat kahden kuukauden ajan ylös kävelykilometrejään tai -minuuttejaan ja kartuttivat omaa tai oman joukkueensa saldoa. Jos osallistuja oli kertonut kotikuntansa, kasvatti hän myös kunnan pottia.
Motivate-joukkue käveli kahden kuukauden aikana kaikkiaan 3500 kilometriä. Joukkueen sijoitus oli 49:s piensarjassa, jossa joukkueita oli mukana 164. Kaikkiaan kisaan osallistui 544 joukkuetta.
Mujunen aikoo kerätä joukkueen mukaan kisaan myös ensi syksynä. Hän sanoo, että olisi hienoa saada mahdollisimman moni vihtiläinen mukaan joko Motivate-joukkueeseen tai johonkin toiseen – ja menestyä kuntien välisessä vertailussa.
– Se olisi kiva kunnan yhteinen tavoite.
Mujunen kertoo, että Kävelymetrikisaan osallistuminen vaikutti hänen omaankin liikkumiseensa.
– En lähtenyt mukaan vain tarjotakseni muille virikettä liikkumiseen vaan huolehtiakseni siitä, että liikkuisin myös itse ulkona syksyn tullen. Kesäisin tulee luonnollisesti vietettyä paljon aikaa ulkoilmassa, mutta syksyisin se helposti jää.
Ryhmäliikunnanohjaaja kyllä liikkuu työnsä puolesta – mutta valtaosa ryhmistä ohjataan sisätiloissa. Kisan myötä Mujunen kertoo katselleensa aikataulujaan uusiksi ja muuttaneensa ajatteluaan. Pienillä muutoksilla kävelyä saikin lisättyä päiviin.
Mujusen mielestä kävelykisa oli sopiva haaste erityisesti korona-aikaan.
– Sen lisäksi, että työkseni kannustan ihmisiä liikkumaan, näin, että tässä oli hyvä mahdollisuus tuoda ulkoiluun vähän uutta puhtia. Moni on koronan tuomien rajoitusten myötä siirtynyt etätöihin kotiin ja alkanut ulkoilla enemmän omien harrastusten oltua tauolla. Halusin omalta osaltani olla auttamassa tämän trendin jatkumista ja ylläpitämistä.
Etätyöt tuovat Mujusen mielestä kävelylenkeille sekä tarvetta että mahdollisuuksia.
Työergonomia ei välttämättä kotikonttorilla ole paras mahdollinen ja istumista saattaa tulla paljon. Liikunta auttaa.
Toisaalta etätyö on lisännyt monen kohdalla työn joustavuutta ja puolen tunnin kävelylenkin yhdistäminen työpäivään onkin nyt ollut mahdollista.
– Ajattelukin toimii paremmin, kun palaa takaisin koneelle käytyään kävelyllä.
Talvi tuo kävelyyn haasteita liukkauden, lumen ja sohjon takia.
– Talvi ei kuitenkaan estä kävelyä, Mujunen sanoo. Hän neuvoo vain miettimään reitit niin, että on turvallista kulkea eikä joudu hiihtoladuille.
– Hiihtäminen, pulkkamäki ja lumenluonti ovat myös hyvää ulkoilua ja kuntoilua tähän aikaan vuodesta, Nina Mujunen vinkkaa.