Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin uusi liikuntapäällikkö Sari Sarpaneva: "Viihtyisä ympäristö aktivoi liikkumaan."

Matalan kynnyksen aktivointia: Leikkipuistojen yhteyteen liikuntavälineitä ja kevyenliikenteen väylät kuntoon. "Kävelytiet ovat yleisin liikuntapaikka."

Vihdin kunnan uusi liikuntapäällikkö Sari Sarpaneva (51) aloitti työnsä 6.4. Hän tuli Vihtiin Kauniaisten kaupungilta, jossa hän vastasi liikuntapaikoista.

Vantaalainen Sarpaneva kertoo lasten harrastusten tuoneen hänet usein Nummelan jäähalliin, jossa hän on itsekin harrastanut jääkiekkoa "höntsäporukassa". Vihdin uimahalli ja Nummelanharjun ladut ovat tulleet tutuiksi Lohjalla ja Veikkolassa aikaisemmin asuneelle liikuntapäällikölle.

Hänellä on viisi tutkintoa, joista kaksi liikunta-alalta: toinen ohjauspuolelta ja toinen liikuntapaikka-alalta. Hän on suorittanut johtamisen erikoisammattitutkinnon ja opiskellut työ- ja organisaatiopsykologiaa.

Monipuolinen liikunnan ammattilainen on kiinnostunut erityisesti kokonaisvaltaisesta kuntalaisten aktivoinnista. Hän näkee kunnan kokonaisuutena ja pohtii millaista matalan kynnyksen kehitystyötä voisi Vihdissä tehdä. Tärkeää on aktivoida niitä kuntalaisia, jotka eivät löydä ohjattujen liikuntapalveluiden pariin:

– Ohjattuihin jumppiin tulevat ne, jotka ovat muutenkin aktiivisia. Tulevaisuudessa voisi huomioida entistä enemmän rakennetun ympäristön tarjoamat mahdollisuudet. Leikkipuistojen läheisyyteen voisi muun muassa asentaa kuntoiluvälineitä, joita vanhempien on helppo käyttää silloin, kun lapset leikkivät puistossa. Ulkoilu tuottaa paljon hyvinvointia ihmisille ja korona on lisännyt ihmisten liikkumista ulkona. Kävelytiet ovat kaikkein yleisin liikuntapaikka ja on tärkeää, että kevyenliikenteen väylät ovat kunnossa, myös pyöräteiden osalta.

– Olen havainnut, että lenkeillä kulkee paljon ihmisiä, jotka ovat juuri aloittaneet liikkumisen. He ovat lähteneet ulos koronarajoitteiden vuoksi, kun ei ole ollut muutakaan tekemistä. Ulkoilusta tulee hyvä boosti. Ulkoilun näkökulma kannattaa pitää mielessä, kun rakennetaan jotakin. Viihtyisä ympäristö aktivoi liikkumaan.

Kaikki mikä on istumisesta ja makaamisesta pois, on liikuntaa.

Sari Sarpaneva liikuntapäällikkö

Korona on tuonut muassaan käytänteitä, joita Sari Sarpaneva haluaa kehittää Vihdin kunnassa edelleen:

– Korona on osoittanut, että meillä täytyy olla tarjolla muutakin kuin paikan päällä tapahtuvaa jumppaa. Jos ei pääse ryhmään ohjattuja liikuntaryhmiä voi seurata striimattuna tai tallenteen voi katsoa myöhemmin. Tätä voisimme hyödyntää enemmän.

Yhteistyökumppaneiden löytäminen on kuntalaisten aktivoinnissa tärkeää:

– Meidän tulee miettiä miten voimme yhdessä erilaisten yhteistyötahojen kanssa edistää kuntalaisten hyvinvointia. Vihdin kunnan brändi, jossa aktiivisuus korostuu yksittäisten vihtiläisten liikkuvassa ja harrastavassa arjessa sekä eri toimijoiden panostuksessa hyvinvointiin ja vapaa-ajan viettomahdollisuuksiin, antaa hyvän pohjan työlleni, Sari Sarpaneva toteaa.