Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oskari Lehtinen on Vihdin vahvin mies: "Vielä tulee se päivä, kun rikon valmentajan ennätyksen"

Voimailu: Voimannoston ennätyksiä tavoittelevan suomenmestarin saattaa löytää Nummelan Prisman hyllyjen välistä.

Oskari Lehtisen uran 60. kilpailut toivat huhtikuun lopussa Vihtiin voimanoston suomenmestaruuden alle 100 kg:n sarjassa sekä pisteissä mitattuna parhaan nostajan palkinnon yhteistuloksessa sekä jalkakyykyssä.

Kilpailut järjesti Finland Powerlifting Organisation.

Mutta kuka on Oskari Lehtinen ja mistä voimanostossa on oikein kyse?

– Aloitin voimailun tosissaan yläasteikäisenä, ehkä 15-vuotiaana. Faijan kanssa olin tosin jo salilla ihan pienenä, sillä olin mukana kun faija treenasi, eikä lastenhoitoa ollut aina saatavilla, Lehtinen nauraa ja kertoo jo aikaisin ymmärtäneensä olevansa ikätovereitaan vahvempi.

Lehtinen vertasi tuloksiaan saman ikäisten nuorten tuloksiin ja uskaltautui kilpailemaan. Ensimmäisten kisojen aikaan Lehtinen oli 17-vuotias ja jäi niin sanotusti kerrasta koukkuun.

Voimanosto koostuu kolmesta eri nostomuodosta, jossa jokaisen nostomuodon maksimisuoritukset lasketaan yhteen. Parhaimman yhteistuloksen saavuttanut kilpailija voittaa.

Pistin kaiken peliin ja tekniikkakin siinä jo vähän hajosi.

– Nostomuotoa ovat jalkakyykky, penkkipunnerrus ja maastaveto, Lehtinen valaisee ja kertoo voimailun olevan ennen kaikkea elämäntapa. Vähän niin kuin toinen työ, mutta palkaton sellainen.

Leipänsä (ja proteiininsa) 33-vuotias voimamies ansaitsee työskentelemällä Nummelan Prismassa – jo viidettätoista vuotta.

– Isä ajelutti kisoihin ja oli treeneissä mukana niin kauan kuin voimat riittivät auttamiseen, Lehtinen kertoo.

Kun pojan voimat kasvoivat ja avustajan rooli kävi isälle raskaaksi, löysi Lehtinen treenipaikat Helsingistä ja Savonlinnasta. Nummelan lukion salilla Lehtinen treenaa silloin kun voi treenata yksin.

– Savoon asti ajan edelleenkin säännöllisesti. Siellä on hyvä porukka, joka huoltaa mua kisoissakin. Siellä varsinkin on tosi tärkeää, että porukka on tuttua ja rutiini toimii, Lehtinen selittää ja kertoo treenaavansa kolmesti tai neljästi viikossa.

Viisi harjoitusta viikossa on jo liikaa, eikä palautuminen onnistu.

– Voimailu on antanut mulle tosi paljon ja opettanut paljon itsestänikin asioita, Lehtinen pohtii ja kertoo, että kun on salilla, niin kaikki muu unohtuu.

Lehtisen analysoidessa uransa viimeisimpiä kilpailuita, ei ole vaikea uskoa, että näin varmasti on.

– Pistin kaiken peliin ja tekniikkakin siinä jo vähän hajosi. Veri pursui nenästä, mutta vedin vedon loppuun asti ja nosto hyväksyttiin kaikin tuomariäänin. Onnistuin kahdeksassa nostossa yhdeksästä ja yhteistulosta kertyi 1 090 kiloa. Se on urani toiseksi kovin suoritus, sillä ennätykseni on 1 100 kiloa, Lehtinen kertoo.

Suurinta yhteistulosta pitää nimissään Lehtisen valmentaja Juha Someroja.

– Vielä tulee se päivä, kun rikon valmentajan ennätyksen. Ei tartte enää kuin viisi kiloa lisää, Lehtinen nauraa.

Vinkeiksi vasta-alkajille ja lajista kiinnostuneille Lehtinen suosittelee hiomaan tekniikat kuntoon. Liian isoilla painoilla ei kannata aloittaa ja kokeneempia konkareita kannattaa kuunnella.

– Pitää löytää oma tyyli, sillä kaikki ei sovi kaikille ja kehon mittasuhteet ovat jokaisella erilaiset. Kannattaa rohkeasti kysyä neuvoa, Lehtinen suosittelee.