Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Sari Sarpaneva Liikkumattomuus huolettaa

Liikkumattomuudesta on puhuttu vuosikausia, mutta tällä hetkellä aiheesta puhutaan valtakunnallisesti ehkä enemmän kuin ikinä, eikä suotta. Julkaistaanpa melkein mikä vaan tutkimustulos tai tilasto, suunta on aina valitettavasti alaspäin. Liikkumattomuudessa ei ole oikeastaan olleenkaan kysymys itse liikunnasta tai harrastamisesta; kysymys on laajassa mittakaavassa kansanterveydestä ja taloudesta, henkilökohtaisella tasolla henkilökohtaisesta terveydestä ja toimintakyvystä.

Liikuntapalvelut on valtavan haasteen edessä ja on tunnustettava realiteetit, yksin emme voi tätä haastetta taklata. Liikuntapalvelut tarjoaa uimahallipalveluita sekä ohjattua liikuntaa, näihin hakeutuvat henkilöt ovat jo lähtökohtaisesti kiinnostuneita liikuttamaan itseään. Se ikuisuuskysymys ja ongelma on, mitä voisimme tehdä, jotta liikunnasta ei-kiinnostuneet liikkuisivat oman terveytensä ja hyvinvoinnin kannalta riittävästi. Jos oma kunto ja tilanne mietityttää, liikuntapalvelut tarjoaa liikuntaneuvontaa ja uusina palveluina sekä kehonkoostumusmittausta että erilaisia kuntoon ja liikkuvuuteen liittyviä testejä.

Haasteen suuruudesta huolimatta yritettävä on. Kunnassa on valmistunut koko kuntaa koskeva liikkumisohjelma, joka sisältää toimenpiteitä eri ikäluokille sekä rakennettuun ympäristöön. Rakennetun ympäristön merkitys on liikkumisen kannalta valtava: onko lähiympäristö liikkumiseen houkutteleva ja liikkumisen mahdollistava vai ei? Rakennetulla ympäristöllä tarkoitan kävely- ja pyöräteitä, puistoalueita, leikkipaikkoja, koulujen piha-alueita yms. Pelkästään houkutteleva ympäristö ei riitä, lisäksi pitäisi olla resursseja ylläpitoon. Liikkumisohjelmaan on ilokseni kirjattu useita toimenpiteitä tähän liittyen ja toteutus alkaa jo tänä vuonna.

Ohjelman toimenpiteet ovat toivottavasti vasta alku, lisää poikkihallinnollista yhteistyötä tullaan varmasti vielä tarvitsemaan. Poikkihallinnollisen yhteistyön lisäksi toivon myös muiden paikallisten toimijoiden apua, yhdessä olemme aina enemmän. Tiedän ja ymmärrän, että kaikki eivät ole kiinnostuneita liikunnasta liikunnan itsensä vuoksi, mutta toivoisin jokaisen arkeen jonkinlaista aktiivista puuhaa oman itsensä hyvinvoinnin vuoksi.

Kirjoittaja on Vihdin kunnan liikuntapäällikkö.